Chuť a vůně domova
20.12.2012

Chuť a vůně domova

projekt o tradičních receptech, společném vaření a setkávání

Naše MAS získala v r. 2012 finanční podporu pro další projekt spolupráce společně s MAS Český Les, MAS Krajina srdce a Leader Loucko. Projekt oživuje tradiční regionální recepty a kuchyně, ve kterých se budou zájemkyně učit zpracovávat tradiční regionální suroviny.
V rámci projektu „Chuť a vůně domova“ jsme pro Vás připravili několik ukázek z tradiční kuchyně, které proběhnou v různých obcích na území MAS.

Kurzy odstartují 22. června 2013 v Poniklé „povídáním o bylinkách“. Další kurz je naplánován do Františkova na 5. července 2013, kde se zaměříme na přípravu a ochutnávku tradičních krkonošských jídel. Stejné téma budete moci navštívit na kurzu v Poniklé 21. září 2013.
Zveme Vás také na Janovu horu, kde v rámci projektu proběhne soutěž tradičních jídel z Krkonoš.  Nejúspěšnější pokrmy budou prezentovány v kuchařce, kterou společně vydají zúčastněné MAS.

celý článek
Vyhodnocení soutěže
 

Vyhodnocení soutěže

Realizováno v rámci udržitelnosti národního projektu spolupráce Chuť a vůně domova

   V rámci akce Kovosochání  byla vyhlášena soutěž o nejlepšího utopence zdejších restaurací,  aneb nepotřebujeme ani plavčíky. 

   Do soutěže se přihlásil pan  Josef Filip z Františkova, pan  František Maděrič také z Františkova,  penzion Anna z Rokytnice nad Jizerou a  restuarace Jeruzalém na Rezku z Jablonce nad Jizerou.

    Kvalitu a chutnost připravených pokrmů hodnotilo asi čtyři desítky návštěvníků vhozením korálku do připraveného kalíšku. Účastníci byly odměněny kuchařkami a kanafasovými zástěrkami.

 Zvítězily utopenci pana Josefa Filipa z Františkova.

 

celý článek
Pozvánka
 

Pozvánka

Soutěž

MAS „Přiďte pobejt!“ o. s. vyhlašuje soutěž o nejlepšího podkrkonošského utopence.

Dne 10.8. 2014 ve 13 hodin, v okolí Muzea Starý Kravín ve Františkově při oslavě svátku kovářů KOVOSOCHÁNÍ

Registrace utopenců do soutěže proběhne v neděli ráno u pani Brožové v Muzeu.

 

Akce se koná v rámci národního projektu spolupráce Chuť a vůně domova.

 

celý článek
Kuchařka čtyř regionů
 

Kuchařka čtyř regionů

Chuť a vůně domova

Zde můžete nahlédnout do kuchařky čtyř regionů. Touto kuchařkou Vám chceme připomenout jídla, která se u nás vařila ze zeleniny a ovoce, vypěstovaných na českých zahrádkách, a z toho, co se chovalo na dvorku chalup. 

Kuchařku, která vznikla v rámci stejnojmenného projektu, můžete získat v kanceláři MAS "Přiďte pobejt!".

Kuchařka je k nahlédnutí nebo k vyzvednutí v kanceláři MAS. Zdarma k dispozici bude poskytnuta provozovatelům restaurací a pohostínských zařízení na území MAS.

celý článek
 

Mobiliář

Pořádáte kulturní nebo sportovní akci pro veřejnost na území MAS? Potřebujete návštěvníky akce pohostit? Právě pro Vás tady máme mobiliář k zapůjčení.

V rámci projektu spolupráce Chuť a vůně domova jsme pořídili mobiliář: kotlík na polévku, termos, podnos a naběrečky, chafing elektrický.

Podmínky zápůjčky uvedeného mobiliáře najdete v přiloženém souboru. V případě zájmu nás kontaktujte kancelář MAS.

celý článek
Posvícení v Poniklé
23.09.2013

Posvícení v Poniklé

Nestínal se sice kohout, jak by velel starý zvyk, ale ochutnávalo se vše, co kuchařky uvařily: dýňová polévka, zelí z dumlíku, snažená cuketa a v rámci soutěže také vzorky z 10 koláčů, které se sešly na stolech muzea. Přes padesát návštěvníků akce si pochutnalo na tradičních pokrmech  z místních surovin a odneslo si recepty. Třeba sobotní odpoledne v Poniklé přispělo k tomu, že některé z jídel našich babiček se znovu objeví na talířích dalších generací,

celý článek
05.09.2013

Posvícení v Poniklé

Vaříme tradiční recepty z podzimních surovin

V sobotu 21. září 2013 nás opět uvítá Muzeum krkonošských řemesel manželů Pičmanových, které tradičně připravuje  ve spolupráci s Okrašlovacím spolkem  posvícenecké odpoledne.  Soutěží se zde o nejlepší koláč, děti vyrábějí z kousků zeleniny nejkrásnějšího Bramboráčka a naše MAS zde bude připravovat jedno kompletní menu z darů podzimu. Ze starých receptů našich babiček jsme vybrali dýňovou polévku a smaženou cuketu s dumlíkovým zelím.

Začátek ve 13 hodin.

celý článek
Kurz Buřany – Tradiční jídla z Krkonoš
 

Kurz Buřany – Tradiční jídla z Krkonoš

Příprava a ochutnávka tradičních jídel připravovaných v Krkonoších dle receptů  našich babiček. V tomto duchu se nesl další kurz vaření pro veřejnost. Pod vedením lektora jsme si tentokrát vyzkoušeli recepty bohatší na zdroj bílkovin, vařili jsme z králičího masa. Domácí chov králíků je od pradávna rozšířen především  v nižších horských oblastech a v kuchyni  je využíván dodnes.

Buřanské údolí, stylová roubená chalupa s kachlovými kamny a příjemná hudba dokreslovala krkonošskou atmosféru tohoto kurzu.

celý článek
Kurz vaření na téma tradiční jídla z Krkonoš
 

Kurz vaření na téma tradiční jídla z Krkonoš

chtěli bychom Vás touto cestou pozvat na  kurz vaření tradičních jídel z Krkonoš, který je pořádán 20.7.2013 pro  širokou veřejnost. Kurz vaření včetně doprovodného programu je zdarma.

Více informací naleznete v přiloženém souboru.

celý článek
Bylinky v kuchyni
 

Bylinky v kuchyni

Co jsme ochutnali před svatým Jánem

Podvečer v Muzeu Krkonošských řemesel v Poniklé byl věnován ochutnávkám tradičních krkonošských jídel s bylinkami. Kuchařky tří nejoriginálnějších tradičních krkonošských receptur byly odměněny kanafasovými zástěrkami, zkrátka nepřišly ani další pilné autorky jiných přinesených pochutin. Hodnocení se zúčastnily čtyři desítky účastníků akce,

Zvítězila vopiška (polévka z libečku), druhé místo si zasloužily štouchané brambory s majoránkou a rozmarýnem a pšenicí špaldou, třetí byla šťáva z meduňky. Právě tak ale všem chutnaly kosmatice (obalovaný smažený květ černého bezu) bramborové placky plněné jablky, horská fazolačka se saturejkou, ale i třeba šťáva z kopřiv.

celý článek
 

Pozvánka na poslední společný kurz

Vážení přátelé,

 

chtěli bychom Vás touto cestou pozvat na společný kurz vaření, který je pořádán 14.6.2013 pro členy i širokou veřejnost z místních akčních skupin, které společně realizují projekt spolupráce "Chuť a vůně domova". Vzhledem k tomu, že kurz proběhne na území MAS Krajina srdce, bude součástí také doprovodný program, viz níže. Společný kurz vaření včetně doprovodného programu a dopravy je zdarma.

Podrobný program naleznete v přiloženém souboru.

celý článek
Kyselo, houbovec, svítek
05.05.2013

Kyselo, houbovec, svítek

MASky si vyzkoušely krkonošské recepty

Společný kurz  formou "kulinářské dílny".

MAS "Přiďte pobejt!" představila přípravu tradičních regionálních receptů s využitím místních surovin. Hosté z partnerských MAS si sami pod vedením místních zkušených kuchařek vyzkoušeli přípravu tří pokrmů v zapůjčené kuchyňce v Jilemnici. Vařilo se ve třech skupinách, nikdo nic nepřipálil a všem chutnalo.

celý článek
Pozvánka na společný kurz v Jilemnici
28.04.2013

Pozvánka na společný kurz v Jilemnici

Vaříme s tradicí

Srdečně vás zveme na třetí společný kurz vaření, který je pořádán 3.5.2013 pro členy i širokou veřejnost z místních akčních skupin, které společně realizují projekt spolupráce "Chuť a vůně domova". Kurz proběhne v Jilemnici s doprovodným programem,- viz níže -zdarma.

11:00 – příjezd členů dalších účastnických MAS

Návštěva řemeslné dílny v čp.1 v Jilemnici v zámeckém pivovaru
Občerstvení ve světničce Jilemského spolku paní a dívek, prohlídka dílny bižuterie, shlédnutí práce s vlnou Jarky Kotykové, prohlídka funkčního tkalcovského stavu s panem Jiřím Krupičkou

http://www.jilemnickypivovar.cz/cz/rekonstrukce/

12:30   přesun do II. Základní školy v Jilemnici

13:00  Společný kurz  formou "kulinářské dílny".

MAS "Přiďte pobejt!" představí přípravu tradičních regionálních receptů s využitím místních surovin. Hosté z partnerských MAS si sami pod vedením místních zkušených kuchařek vyzkouší přípravu tří pokrmů: kysela, houbovce a sladkého svítku.

celý článek
Společný kurz vaření hostila Luka nad Jihlavou
09.04.2013

Společný kurz vaření hostila Luka nad Jihlavou

Co připravil Leader Loucko

V úterý 9. dubna 2013 je sešli zástupci čtyř MASek na Vysočině, aby se seznámili s recepty tamního kraje. Vařila se hlívová polévka, horácký závitek a jablkový koláč z bramborového těsta. Kromě toho jsme viděli novou krásnou tělocvičnu ve staré sýpce, muzeum, o které se stará spolek nadšených příznivců, víceúčelové hřiště, vzdělávací středisko Erudito a především chuť lidí zvelebovat malé, ale pěkné městečko nad Jihlavou.

celý článek
04.03.2013

Pozvánka na společný kurz

POZVÁNKA (nejen) na kurz vaření na Domažlicko

Vážení přátelé,

chtěli bychom Vás touto cestou pozvat na společný kurz vaření, který je pořádán 15.3.2013 pro členy i širokou veřejnost z místních akčních skupin, které společně realizují projekt spolupráce "Chuť a vůně domova". Vzhledem k tomu, že kurz proběhne na Domažlicku, bude součástí také doprovodný program, viz níže. Společný kurz vaření včetně doprovodného programu a dopravy je zdarma, účastníci si hradí konzumaci ve Středověké krčmě.

11.30 hod. – příjezd Chodská chalupa Hrádek – Újezd u Domažlic

(přivítání účastníků, káva, občerstvení, pracovní setkání k projektu - diskuse k přípravě regionální kuchařky, prohlídka Pomníku Jana Sladkého Koziny, panorama Českého lesa)

13.30 hod. - po cestě do Domažlic - návštěva Klubu řemesel Draženov

14.00 hod. – Restaurace U Kulináře, Domažlice – společný kurz vaření

17.00 hod. – případné pokračování pracovní schůzky v Středověké krčmě „U Meluzíny“ v Domažlicích

V případě, že máte o účast na kurzu s doprovodným programem u partnerské MAS na Domažlicku zájem, neváhejte nás kontaktovat na tel.605 557 126, 734 548 207 : vera.noskova@seznam.cz

celý článek
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí
logo eu logo leader logo program rozvoje venkova